• Veréb Szandra

7 ok, amiért érdemes belevágni a hastáncba

Ebből a bejegyzésből megtudhatod, miért érdemes elkezdeni hastáncolni. Sok tévhit kering az orientális táncról, így talán nem is sejted, milyen előnyöket rejteget számodra.1. Gyengéden formálja a női testet

Habár a mozgás neve hastánc, ez ne tévesszen meg. Nem csupán a has területét mozgatja át, egyes mozdulatok végigáramlanak teljes testünkön. Ahogy egy ismerős mondaná: "a fülünk bojtjától a kislábujjig" mindenünk mozog. A tánc jótékony hatása így az egész testen érezhető és látható.Kezdő órákon első és legfontosabb, a helyes testtartás elsajátítása, hogy a későbbiekben kíméljük gerincoszlopunkat. Ha ezt minden alkalommal betartjuk, amikor táncolunk, nagyon jól erősítjük vele az összes hátizmot.

Mivel egy hastánc óra 1-1,5 órát vesz igénybe, felér egy kardió edzéssel, ami pozitívan befolyásolja a keringésünket és serkenti az anyagcserét.
2. Jótékony hatással van a női hormonháztartásraSzámos nő tapasztalja hormonális egyensúlyának felborulását a menstruáció előtti napokban, valamint a serdülőkorban, illetve a változás korába való átmenet idején. Ha az egyensúlyt nem hormonpótlással, hanem a test saját erőinek aktiválásával szeretnénk megoldani, nagyon hatékony lehet a hastánc, mely serkenti a petefészek tevékenységét, és javítja a vérellátottságát. A hormonháztartásunk megfelelő egyensúlyának fenntartása láthatóan szebbé varázsolja hajunk, bőrünk illetve körmünk külalakját, ezen felül enyhítheti a menstruáció előtti panaszokat és a menzesz alatti görcsöket. Ezt mi, táncosok is tanúsítjuk.3. Női szervek, medence izomzatának karbantartása


Ezek az izmok fontos szerepet játszanak az alhasi szervek alátámasztásában, a szexualitásban, valamint a várandósság, a szülés, és az azt követő regeneráció során. Mivel kisebb, elrejtett izmokról beszélünk, ezért tudatosan kell időt fordítani az edzésükre. A hastánc során ezeket a belső izmokat alaposan átmozgatjuk, ami felér egy intim tornával.


4. Érzelmi intelligencia, testtudat és önkifejezés fejlesztéseTánc közben megtanuljuk nem csupán a fülünkkel, hanem belülről a szívünkkel hallgatni a zenét. Megtanulunk befelé figyelni: a testünkre és az érzéseinkre, amikről rohanó világunkban gyakran megfeledkezünk. Olyan is előfordul, hogy valakinek nehéz éreznie a testének egy bizonyos részét vagy esetleg másképp érzékeli a bal és jobb oldalát (aszimetrikusan) vagy épp nehezen éli meg és fejezi ki érzéseit. Meglepő módon ezeken mind segíthet a hastánc.

Lelkünk összefonódik a ritmussal, a dallam áramlásával, ezáltal könnyebben átélhetjük és kifejezhetjük érzelmeinket, melyet egyes táncos gyakorlatok is elősegítenek. Az összes mozdulatból valami ősi női energia sugárzik, ami segíti a nőket abban, hogy képesek legyenek kinyílni, és felszabadulni.

Tehát mindez hozzájárul a testi-lelki harmónia eléréséhez illetve az önkifejezés élményének megéléséhez.5. Szabad műfaj


Az orientális táncnak számos stílusirányzata van, így mindenki megtalálhatja a hozzá közelállót, amivel a legjobban tud azonosulni. Teljesen független a kortól és testalkattól, hiszen minden nő egyedi és gyönyörű, így meglelheti a számára legszebb, legelőnyösebb, legkifejezőbb mozdulatokat. Tehát ez a tánc ajánlott telt, nádszál vékony, alacsony, magas, gyermek, fiatal, idős, rövid hajú, hosszú hajú, egyszóval bármilyen Nőnek.

6. Betekintés a keleti kultúrábaKeleti hangulat

Ha eddig is vonzódtál a keleties dolgokhoz, akkor itt a helyed. Ha meg nem, akkor szemlélet tágításként belekóstolhatsz. :)

Az órákon megismerkedünk a tánc eredetével, a zenével, a ritmusokkal, mindezt keleties hangulatban: gyertyák, kendők, olykor illatok és csemegék társaságában.

Európaiként az arab zene elsőre furcsa lehet, viszont ha egyszer rááll a fülünk, és be tudjuk fogadni, akkor teljesen más dimenziókat nyit meg, mint amit eddig ismertünk. Persze a zenének is rengeteg műfaja, változata létezik, így könnyedén megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbet.

7. Közösség építő hatás


Mivel a mozdulatok egymásra épülnek, így a részvételt illetően ez a tánc kitartást igényel. Ennek köszönhetően könnyen kialakulnak barátságok, a közömbös csoport tagokból lassan egy csoport, közösség válik.

Női közösségek már ősidők óta léteznek, amelyeknek szintén nagyon fontos szerepe van a női energiák megélésében. A közös tánc, élmények, tabu nélküli beszélgetések, kötetlen programok, érzelmi hullámvölgyek, nehézségek mind-mind összekovácsolják és formálják a női közösség egészét illetve a tagok személyiségét. Kis időre kiszabadulsz a megszokott környezetből, szerepekből, és a közös tánc után friss és pozitív energiákkal feltöltve térhetsz haza.
Ha felkeltette érdeklődésed a cikk, induló csoportjainkról az Órarend/Árak című menüpontban vagy a Facebook oldalunkon tájékozódhatsz.


Egerben induló KEZDŐ és KÖZÉPHALADÓ csoport: 2018. november 9-től!

Infó: https://www.facebook.com/events/378506106024361/


Írta: Fazekas Barbara (Orientális táncos - Laylat El Amar Hastánc Művészeti Társulat)

408 views0 comments

Recent Posts

See All